20. helmikuuta 2014

Steven Bradbury – Australian ensimmäinen talviolympiakisojen kultamitalisti

Talviolympiakisojen historiassa on monta tarinaa uskomattomista voitoista. Suomalaisille ehkä läheisin on Garmisch-Partenkirchenin vuoden 1936 talviolympiakisojen 4 x 10 kilometrin viestihiihto. Suomen viimeisen osuuden viestinviejä Kalle Jalkanen lähti osuudelle minuutin ja 23 sekuntia Norjan Iversenin jälkeen. Jalkanen saavutti Iversenin jo puolimatkassa, mutta sylkäistessään hän samalla pudotti tekohampaansa hankeen ja joutui palaamaan niitä hakemaan. Jalkanen kuitenkin tavoitti norjalaisen uudestaan, ohitti hänet ja hiihti Suomen kultamitalille. Kyseessä oli Jalkasen erinomainen urheilusuoritus eikä mikään onnenkantamoinen.


Matti Lähde lähettämässä Kalle Jalkasta viestihiihdon ankkuriosuudelle Garmisch-Partenkirchenin talviolympialaisissa vuonna 1936.

Australialaisen kaukalopikaluistelija Steven Bradburyn tarina on edellä mainitun lähes täydellinen vastakohta. Bradbury on kertonut tarinansa useissa seminaareissa eri puolilla maailmaa. Kyseessä on Australian ensimmäinen talviolympiakisojen kultamitali.

Steven Bradbury oli mukana Australian pronssia saavuttaneessa kaukalopikaluistelun viestijoukkueessa Lillehammerin olympiakisoissa 1994. Vuoden 1998 Naganon talviolympiakisat häneltä menivät loukkaantumisen takia pilalle.

Salt Lake Cityssä vuonna 2002 hän ei enää kuulunut mitalisuosikeihin. Finaaliin pääsykin vaatisi pienen ihmeen. Ensimmäisen alkueränsä Bradbury toki voitti.

Toisessa alkuerässä vastus kuitenkin koveni, kun samaan erään arvottiin 1000 metrin kaukalopikaluistelun voittajasuosikki Yhdysvaltain Apolo Ohnon ja kanadalainen maailmanmestari Marc Gagnon. Kun vain kaksi erästä pääsi jatkoon, olivat mahdollisuudet jo ennakkoon minimaaliset. Bradbury jäikin erässään kolmanneksi. Tuomaristo kuitenkin hylkäsi Gagnonin luistelun tönimisen vuoksi ja näin Bradbury selvisi jatkoon.

Bradbury oli varma, että semifinaalissa hänen vauhtinsa ei riittäisi jatkoon. Hän päättikin jättäytyä joukon hännille tarkkailuasemiin. Bradbury oli kärkinelikkoa jo usean metrin jäljessä kun kolme kärkimiehistä törmäsi toisiinsa ja he liukuivat ulos radalta. Bradbury selviytyi finaaliin.

Viiden miehen finaalissa Bradbury noudatti samaa taktiikkaa, koska tiesi luisteluvauhtinsa riittämättömäksi. Hän oli viimeisen kaarteen alkaessa yli kymmenen metriä johtonelikkoa jäljessä. Kaikki neljä kärjessä luistellutta kuitenkin törmäsivät toisiinsa ja kaatuivat viimeisessä kaarteessa. Bradbury luisteli takaa Australian ensimmäiseksi talviolympiakisojen kultamitalistiksi.

Bradbury on todennut, että hän oli varsin tietoinen siitä, ettei ole joukon nopein. Mutta hän uskoi koko ajan mahdollisuuksiinsa ja päätti viedä suorituksensa loppuun asti mahdollisimman hyvin. Hän myöntää, että onnella hänen tapauksessaan oli osuutta kultamitaliin. Se ei kuitenkaan ole urheilussa ensimmäinen kerta – eikä viimeinen.
 
Youtube: Salt Lake Cityn finaali

Pekka Honkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti